Verzekeren zin of onzin

Verzekeren zin of onzin

Mijn vader werkte vroeger in de verzekeringen. 

Hij leerde mij al vroeg dat je heel kritisch moet zijn op wat je echt wilt en moet verzekeren.

Verplichte verzekeringen

Basiszorgverzekering

Sommige verzekeringen zijn verplicht zoals de basiszorgverzekering. 

Alhoewel je daar natuurlijk met de huidige kosten en verspillingen van de zorgkantoren ook wel wat van kan vinden. Toch is het wel handig dat je deze hebt. Mocht je namelijk een keer een ongeluk krijgen en voor duizenden euro’s aan kosten komen te staan, dan ben je toch wel blij dat je hiervoor verzekerd bent. 

Opstalverzekering

Een opstalverzekering is vaak verplicht bij een hypotheek. Het is fijn wanneer je huis afbrandt dat je deze hebt. De kans dat je dan uit je broekzak de waarde voor een nieuw huis kan halen is bij de meeste mensen klein. Let dan wel op, waar je deze afsluit. Vergelijk verzekeringen goed met elkaar en voel je allesbehalve verplicht de verzekering bij de hypotheekverstrekker af te sluiten. De meeste verzekeringen die je bij de hypotheekverstrekker extra afsluit zijn niet nodig of duurder. Goed rondkijken en vergelijk dus. Het kan echt een hoop schelen.

Voertuig WA-verzekering

Als je met een voertuig rijdt ben je ook verplicht verzekerd. Deze vind ik dan persoonlijk wel echt terecht. Als je namelijk schade maakt bij een ander, wat je toch regelmatig ziet gebeuren laat je de ander hier toch niet voor opdraaien. Al helemaal niet als het om grotere schades zoals bij een ongeval gaat. Dan neem je toch wel je verantwoordelijkheid. 

Handige verzekeringen

WA-verzekering

Een WA-verzekering is niet verplicht, maar wel heel handig. Vaak sluit je deze voor een paar euro per maand af. Wel zo prettig als je iets per ongeluk veroorzaakt dat je hiervoor verzekerd bent en voor die paar euro vind ik dat persoonlijk geen probleem. Voordeel is ook dat je gezin mee is verzekerd en in mijn geval mijn honden, die natuurlijk ook schade bij een derde kunnen veroorzaken. 

Ik heb dat toen ik zelf een kind was weleens meegemaakt. Ik lette niet op de hond. De hond lette niet op mij en kwam helaas tegen een auto aan. Gelukkig was het wel goed afgelopen met de hond, maar de man met de auto was vooral erg boos. Hij verhaalde de schade van zijn auto op mijn ouders. Die waren niet verzekerd wegens geldgebrek op dat moment, wat ze uiteindelijk alsnog duur kwamen te staan. Deze verzekering had mijn vader liever wel afgesloten. Al snap ik ook wel dat de keuze tussen brood kopen voor ons voor de hele maand en de verzekering toen snel was gemaakt. Maak hierin dus ook altijd je eigen persoonlijke afweging en die kan ook in de tijd verschillen. Kun je het missen, dan zou ik dit zeker doen. Ik heb zelf ook een WA-verzekering. 

Uitvaartverzekering

Als je geen nabestaanden hebt en geen uitvaartverzekering zijn de kosten voor de uitvaart voor de gemeente waar je woont. 

Als je wel nabestaanden hebt draaien ze voor deze kosten op. Als je dus nabestaanden hebt en je wilt ze netjes achterlaten dan is dit wel een handige verzekering. 

Voor de nabestaanden is het overigens nog steeds opletten dat je binnen het budget blijft. Het zou niet voor het eerst zijn dat nabestaanden met een schuld van de uitvaartverzekering blijven zitten. Denkende dat alle kosten wel onder de verzekering zullen vallen. Als het goed is zal de uitvaartverzorger ook netjes met jou deze kosten bespreken. Het is echter niet aan hem wat jij vindt wat wel of niet belangrijk is en wat mogelijk is. Let dus zelf goed op. 

Als je een flink saldo op je bank hebt staan of ergens in geïnvesteerd hebt wat met je overlijden vrijkomt. Dan is het goedkoper om deze kosten zelf te betalen dan verzekeren. Uiteindelijk wordt de uitvaartverzekering er alleen maar beter van als je de verzekering afsluit, dus als het niet hoeft, dan niet doen. 

Inboedelverzekering

Deze is wat lastiger. Heb je spullen van waarde, dan zou ik dit verzekeren. Verder vind ik persoonlijk dat verzekeringen er echt alles aan doen om onder de betaling uit te komen. Als je een keer iets hebt, bedenken ze wel een reden om niet uit te keren. Toch heb ik deze verzekering persoonlijk wel. Al heb ik dus ook meegemaakt dat het uitkeren hiervan toch wel echt dramatisch is en wat je krijgt, tja eigenlijk niet eens de moeite waard. Denk ook hier dus goed over na. Maak hierin je eigen persoonlijke afweging of jij dit wilt. 

Aanvullende verzekeringen van de zorg.

Deze kan eigenlijk onder het kopje “handige verzekeringen” als onder “onzin verzekeringen”

Ik zie vaak dat mensen heel uitgebreid verzekerd zijn bij de zorg, maar gelukkig kerngezond zijn. Ze zijn dan alleen verzekerd voor “Wat als er iets gebeurt”. 

Wat dan een belangrijke afweging is voor mij. Stel dat ik naar de fysio moet. Dan kan ik een paar sessies zelf betalen. Dat staat op mijn bankrekening dus geen probleem. Ik houd het dan ook zelf in de hand hoe vaak ik eventueel ga. Als ik aanvullend verzekerd ben, is dit geld sowieso weg. Of ik dit nu wel of niet gebruik. Ik houd liever zelf de controle en de belangrijkste afweging hierbij is dan ook: “Wat als er iets gebeurt?” “ Kan ik dit dan zelf betalen?” 

Vaak kan dat wel en is het goedkoper om dit niet af te sluiten. 

Als je echter hier vaak een beroep op moet doen dan is dat wel weer handig. Dit is echt een hele persoonlijke afweging en soms heb je hiervoor dan een glazen bol nodig om te bepalen wat er in het komende verzekeringsjaar met je gezondheid gaat gebeuren. Mijns inziens moet je vooral goed voor jezelf zorgen, dan vallen de zorgkosten ook wel mee. Al gaat dat natuurlijk ook weer niet voor iedereen op. 

Onzin verzekeringen

Zelf vind ik een dierenverzekering onzin. Ik zet hier iedere maand geld voor apart op een aparte spaarrekening. Toen Senna een kruisbandoperatie nodig had, kon ik dit gewoon van die rekening betalen (en meer!) 

Vaak zijn er vooral bij een dierenverzekering allerlei clausules wat dan weer net niet voor jouw hond of kat geldt of er wordt maar een gedeelte vergoed. De meeste mensen lezen de kleine letters niet en komen daar pas achter na jaren premies betaald te hebben. Zonde natuurlijk. 

Nog een kleine kanttekening hierbij is overigens dat ik na een paar jaar een redelijk bedrag gespaard te hebben voor zowel Senna als Lizzy (mijn honden), ik een deel geïnvesteerd heb en dit ook leuk is vermeerderd. Houd er wel rekening mee dat als dit niet het geval is je dus wel een groter risico loopt of je dan alsnog voldoende hebt voor je huisdier als er iets is. 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Het kan handig zijn als je deze verzekering hebt. Vooral als je bijvoorbeeld afhankelijk bent van je lichaam en je graag op skivakantie gaat. Dan kun je eventjes niet werken. 

Bij de meeste banen/ondernemingen kun je altijd wel iets doen waarmee je inkomen kan genereren en kun je echt niets meer, dan is mijn persoonlijke mening dat het mij dan ook niets meer uitmaakt. Of ik dan een net zo riant inkomen heb, of op bijstandsniveau zit. Kennelijk kan ik niets meer, dus veel genieten door leuke dingen te doen zal ik dan ook niet meer doen. 

Daarnaast merk ik ook dat deze verzekering vaak veel beperkingen heeft en hiervoor moet menigeen naar de rechtbank om alsnog vergoed te krijgen waar degene van mening is recht op te hebben. De verzekeringen moeten toch ergens aan verdienen, nietwaar?!

Wat mijn vader mij uitlegde was dat als je het zelf kan betalen dan hoef je geen verzekering af te sluiten. Daarnaast, sorry verzekeringsmaatschappijen, als er echt stront aan de knikker is, verzinnen ze vaak toch iets om minder uit te keren, niet uit te keren of dat het volledig onder je risico valt of iets dergelijks. 

Verzeker je dus nooit zomaar voor het geval er iets zou gebeuren wat of niet gebeurt of wat je wel zelf kan betalen als het toch gebeurt door bijvoorbeeld geld opzij te zetten of nog beter te investeren.

Het overige kun je beter bij jezelf laten verdubbelen dan bij een verzekeringsmaatschappij. Zij moeten aan jou verdienen om personeel, directie en vaak te dure panden te kunnen betalen. Kun je er beter zelf wat aan overhouden.

Verzeker je dus alleen voor risico’s die je niet kan dragen. 

Let op; dit is geen verzekeringsadvies. Sluit af wat je zelf wilt en nodig vindt. Iedereen maakt hier persoonlijke afwegingen over. Dit is mijn persoonlijke mening en daar hoef je het ook niet mee eens te zijn, dit mag je zelf ook anders zien. Helemaal prima. 

Belangrijkste is dat je hier zelf goed over nadenkt en dan beslist wat voor jou of je gezin het beste is. 

Succes! 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

  • Geld is (on) belangrijk

    Geld is (on) belangrijk

    We hebben hier allemaal een mening over en natuurlijk hebben we hierin allemaal ook gelijk. Het is een mening en iedereen mag een andere mening hebben. Het ligt natuurlijk ook...

    Geld is (on) belangrijk

    We hebben hier allemaal een mening over en natuurlijk hebben we hierin allemaal ook gelijk. Het is een mening en iedereen mag een andere mening hebben. Het ligt natuurlijk ook...

1 van 3