Financiële mindset

Financiële mindset

Hoe een gezonde financiële mindset kan leiden tot echte verandering

Vaak horen we het woord 'mindset' voorbij komen in allerlei discussies over persoonlijke ontwikkeling, en soms kan het een beetje zweverig lijken. Dat gevoel heb ik ook weleens of je hoort het voor de duizendste keer en je irriteert je hier wellicht wat aan. Ook dat heb ik weleens dus jij vast ook.

Echter, toch moet ik wel zeggen dat als het gaat om je financiën, is een sterke en positieve mindset niet alleen handig, maar ook echt onmisbaar. Het kan het verschil betekenen tussen financiële vrijheid en een leven waarin je van salaris naar salaris leeft.

Wat is een financiële mindset?

Een financiële mindset is simpelweg de manier waarop je denkt over geld en hoe j jouw je financiële beslissingen basis daarop neemt. Het gaat om je houding, je overtuigingen en je zelfdiscipline als het gaat om het beheren van geld. Zonder een gezonde financiële mindset, kun je vast blijven zitten in patronen die je financiële vooruitgang belemmeren en zelfs kwaad kunnen doen.

Waarom is mindset belangrijker dan vaardigheden?

Je zou misschien denken dat financiële vaardigheden – zoals budgetteren, investeren, en sparen – belangrijker zijn dan hoe je denkt over geld. Echter, zonder de juiste mindset zijn heb je niet veel aan die vaardigheden. Je kunt alle technieken van de wereld kennen, maar als je mindset je vertelt dat je het niet waard bent om financieel succesvol te zijn. Of dat je door de verkeerde houding of verkeerd denken in patronen van verkeerde beslissingen blijft zitten blijf je ook altijd in je huidige situatie. Het is wat Einstein ook zegt. "Madness is doing the same thing over and over". Als jij je huidige mindset en hoe je denkt over geld niet verandert, dan verandert je situatie ook niet. Je zult dan niet de financiële successen bereiken die wel echt voor jou mogelijk zijn. 

Verander je mindset, verander je financiële toekomst

Een positieve verandering in je financiële mindset kan leiden tot gedragsveranderingen die noodzakelijk zijn voor jouw financiële groei. 

Hieronder staan een paar manieren waarop je je mindset kunt aanpassen:

 1. Bewustwording: word je bewust van negatieve overtuigingen die je hebt over geld en daag ze uit. Vervang ze door positieve affirmaties.
 2. Doelen stellen: stel duidelijke, haalbare doelen voor jezelf. Dit helpt je gefocust en gemotiveerd te blijven. Plus je weet waar je heen gaat en hoe je daar dan moet komen. 
 3. Educatie: blijf leren over financiën. Kennis is macht, en hoe meer je weet, hoe beter je uitgerust bent om slimme beslissingen te nemen. Het is niet dat je na je school klaar bent en nooit meer iets hoeft te leren. Vooral niet op het gebied van geld. Daar leren ze je op school niet veel van. 
 4. Netwerk opbouwen: omring jezelf met mensen die je kunnen ondersteunen en inspireren. Soms kan het zien van succes bij anderen je helpen te geloven dat het ook mogelijk is voor jou. Volg bijvoorbeeld iemand op social media die je inspireert. Niet om jezelf mee te vergelijken, maar voor inspiratie. 

Conclusie

Een gezonde financiële mindset ontwikkelen is een voortdurend proces. Het vereist toewijding, tijd en soms ook de bereidheid om professionele hulp te zoeken. Maar de voordelen zijn het waard. Met de juiste mindset kun je slechte gewoontes doorbreken, effectiever worden in het beheren van je financiën en een weg naar financiële vrijheid inslaan. Ja, die is zeker ook voor jou mogelijk!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

 • Geld is (on) belangrijk

  Geld is (on) belangrijk

  We hebben hier allemaal een mening over en natuurlijk hebben we hierin allemaal ook gelijk. Het is een mening en iedereen mag een andere mening hebben. Het ligt natuurlijk ook...

  Geld is (on) belangrijk

  We hebben hier allemaal een mening over en natuurlijk hebben we hierin allemaal ook gelijk. Het is een mening en iedereen mag een andere mening hebben. Het ligt natuurlijk ook...

1 van 3