Impact van schulden

Impact van schulden

De impact van schulden.

De impact van schulden wordt vaak onderschat. 

Wanneer je schulden hebt, heeft dit niet alleen te maken met een tekort aan geld. Of een teveel aan deurwaarders en incassobrieven. 

Schulden hebben invloed op veel aspecten van je leven. Het beïnvloedt je sociale leven, je gezondheid, je geluksgevoel en vooral ook juist de mensen om je heen waar je van houdt. 

Het hebben van schulden geeft een behoorlijke last. 

Vaak heb je dan ook last van schuldgevoel en van schaamte, maar ook veel verdriet. 

Je schaamt je naar je gezin, maar vooral ook naar jezelf. 

“Hoe heb je dit zover laten komen? Waarom lukt het je niet om eruit te komen en wat doe je toch verkeerd?”

Veel mensen hebben moeite om maandelijks rond te komen. Dat ligt niet aan jou. Je hoeft je hier dus ook zeker niet voor te schamen.

Alles wordt steeds duurder. Waar je voorheen met 1 inkomen makkelijk kon rondkomen en leuke dingen kon doen is dit tegenwoordig zelfs met 2 inkomens bijna niet meer mogelijk. Je moet alleen maar harder werker om nog een leuk leven te kunnen leiden.

Dan frustreert het ook nog eens als je ziet dat anderen wel leuke dingen (lijken te!) doen. Als zij wel op vakantie kunnen of die dikke auto kunnen rijden. Social media maakt het dan alleen maar erger. Dan moet je er ook nog eens naar kijken wat ze allemaal wel kunnen en jij niet.  

Schulden veroorzaken veel spanningen. Hierdoor kun je:

  • Slecht of soms zelfs niet slapen;
  • Zelfs aankomen in gewicht (hello cortisol!);
  • Minder zelfvertrouwen hebben;
  • Lichamelijk ziek worden door alle stress die in je lijf gaat zitten;
  • Depressief en/of somber zijn/worden. Je bent niet meer de vrolijke en positieve persoon die je eerst was;
  • Minder vaak je vrienden of familie willen zien; 
  • Minder goed concentreren in je werk waardoor je fouten gaat maken en hierdoor (nog) minder zelfvertrouwen krijgt;
  • Minder zin hebben om nog iets te ondernemen. Je hebt geen energie of wil meer om nog iets te doen of om nog aan je schulden te werken. 
  • Jezelf in de overlevingsmodus zetten om alles nog wel überhaupt aan te kunnen en de dagen door te kunnen komen.

Schulden nemen je denken helemaal in beslag.

Nu je alleen maar aan een geldtekort kan denken, raakt je brein overbelast. Dit veroorzaakt dat je brein ook werkelijk trager wordt.

Het enige waar je aan kan denken zijn je schulden. Je vergeet alles om je heen. Zelfs je partner of je kinderen waar je zoveel van houdt. Alles staat in het teken van het geldtekort.

Wanneer je stress hebt, kun je informatie moeilijker verwerken.
Je kunt moeilijker plannen en het stellen van prioriteiten gaat je ook minder goed af.
Je overziet een situatie minder goed.

Door de spanningen doe je ook nog eens dingen die niet logisch zijn met je geld. Je gaat ondoordachte dingen doen, foute keuzes maken of alleen oplossingen zoeken voor de korte termijn en dat zorgt voor extra stress wat vervolgens weer resulteert in een lager zelfvertrouwen, de gedachte: “Zie je wel, ik kan het toch niet”. Vaak ga je op dat moment om jezelf bevestigen en alsnog over tot een aankoop, want het maakt allemaal toch niet meer uit. 

Wanneer je een financiële beslissing moet nemen moet je daar de rust voor hebben. Al helemaal bij belangrijke financiële beslissingen.
“Kun je dit wel betalen? Is dit wel een goede oplossing niet alleen voor de korte termijn, maar ook voor de lange termijn? Is dit de beste optie? Zijn er nog andere, betere opties?” 

Dat kan niet als je brein overbelast is.

Wanneer je gespannen bent, raak je verstrikt in gepieker en verzand je in details waardoor je in een opwelling een foute financiële beslissing kan nemen.

De spanningen die je voelt hebben alles te maken met het denken, je gedachten.

Een mens heeft volgens diverse studies ongeveer 70.000 gedachten per dag. Dat is dus alleen als je wakker bent en dat zijn er als je het mij vraagt best veel!

Als een grote hoeveelheid van deze gedachten negatief, angstig of oordelend zijn, dan kun je het leven op dat moment als zwaar ervaren. Dat is dan ook wel logisch met die hoeveelheid gedachten.

Het merendeel van de gedachten van vandaag zijn hetzelfde als die van gisteren. We zijn dus bijna elke dag hetzelfde aan het denken. Hierdoor heeft dit volledig invloed op je leven, want je verandert niets. Je denkt letterlijk in cirkels zonder iets op te lossen.

Je zou dus eigenlijk anders moeten gaan denken om deze cirkel te doorbreken.

Door het dagelijks herhalen van de (negatieve) gedachten van gisteren wordt vandaag namelijk niet beter en morgen ook niet. Uit onderzoeken blijkt zelfs dat als je dit zo vaak herhaalt het je persoonlijkheid geworden is. Daar zitten we dus niet op te wachten!

In je lichaam worden dan ook nog eens chemische stoffen aangemaakt die er dan ook nog eens voor zorgen dat jij je voelt zoals je denkt. Of dit nu positief of negatief is.

Een gedachte veroorzaakt dus een emotie.

Je gaat dan ook nog meer denken zoals je jezelf voelt waardoor je in een hele vervelende vicieuze cirkel komt.

Gedachten beïnvloeden dan weer je acties. Wanneer je negatieve gedachten hebt over geld, voel je jezelf somber, wanneer je jezelf somber voelt, heb je geen zin om in actie te komen. Doordat je niet in actie komt, wordt het alleen maar slechter en heb je het gevoel er niet meer uit te komen.

Als je het moeilijk vindt om je gedachten te veranderen wat volledig normaal is, kun je ook starten met acties. Dat klinkt wellicht vreemd, maar als je een actie onderneemt en je ziet resultaat voel je jezelf blij, trots en groeit je zelfvertrouwen. Je gedachten worden dan weer positief. Bij de volgende actie merk je dat dit makkelijker gaat, doordat je gedachten al aan het veranderen zijn bij de te ondernemen actie.

Neem dus actie zelfs, al voel je dit (nog) niet zo en denk je er nog negatief over. Doe het gewoon.

Het is tijd voor verandering!

Schulden

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.