Studiefinanciering a.k.a. DUO

Studiefinanciering a.k.a. DUO

Luxe om te kunnen studeren

Als je kunt en wilt zijn er veel mogelijkheden om na je middelbare school verder te leren. In Nederland is het zelfs mogelijk voor jongeren om te gaan studeren als er geen financiële middelen zijn. 

Niet iedereen heeft namelijk rijke ouders die de studie kunnen betalen voor ze. Sommige, waaronder ikzelf, moeten de studie zelf betalen en dat is best prijzig! Het gaat dan niet alleen om het jaarlijkse schoolgeld, maar ook om de syllabi en schoolboeken. Daar ben je jaarlijks veel geld aan kwijt en dat dan meerdere jaren achterelkaar. 

Ik woonde zelf (al lang) niet meer thuis, dus ook in mijn onderhoud moest ik voorzien. Nu had ik met dat laatste wel geluk. Ik ben op latere leeftijd terug naar school gegaan en ik woonde inmiddels samen. 

Mijn partner had een inkomen, dus de boodschappen en de huur werden voor mij betaald.  In dat opzicht heb ik dus ook wel makkelijker praten. 

Ik wilde echter niet dat hij het schoolgeld en mijn boeken zou betalen en ik wilde toch wat bijdragen en nog leuke dingen samen met hem kunnen doen, zonder dat hij steeds zijn portemonnee moet trekken. Ik ben niet iemand die dan maar makkelijk zijn hand omhoog houd.

Maximaal uitwonende beurs met een kleine lening

Ik kreeg een maximaal uitwonende beurs, met een kleine lening. Ik werkte in de vakanties om mijn schoolgeld en boeken te kunnen betalen. Natuurlijk had ik meer geld kunnen lenen. Wat ik ook veel studenten zag doen. Ook studenten die het niet nodig hadden en dat alleen maar deden om zo veel mogelijk uit te gaan en een leuk studentenleven te kunnen leiden. Gelukkig heb ik dat zelf nooit gedaan en bleef mijn lening aan DUO hierdoor zeer beperkt.

Het voordeel was voor mij denk ik ook wel doordat omdat mijn ouders, de een kon het niet betalen en de ander wilde het niet betalen. Ik het dus zelf betalen moest betalen en dan ga je er echt niet langer dan 4 jaar over doen! 

Heel hard studeren (harder nog zelfs)

Ik heb dus echt heel hard geblokt. Zo hard dat ik niet 1 diploma binnen de 4 jaar heb gehaald op de HEAO, maar zelfs 2 diploma’s in die 4 jaar. Als eerste en enige binnen de Accountancy mocht ik bij de diploma-uitreiking 2 diploma’s in ontvangst nemen. Terwijl er toch een hoop niet eens geslaagd waren voor 1. Toch best een prestatie. Dit had natuurlijk ook te maken met de druk om het te moeten halen, omdat ik het mij niet kon veroorloven hier langer over te doen. 

Beperkte aflossing

Ik ben ook blij dat ik mijn lening beperkt heb gehouden. De bedragen die ik moest terugbetalen waren nog onder de € 50. Ik hoefde niet veel af te lossen dus het aflosbedrag is dan ook lager. Iets waar veel studenten ook geen rekening mee houden. Het af te lossen bedrag was heel goed te doen en beperkte mij verder niet in het leven na mijn studententijd. 

Behalve dat ik dus na 4 jaar klaar was en kon gaan werken en geld verdienen had ik dus een beperkte schuld. Dit in tegenstelling tot klasgenoten van mij en ook in tegenstelling tot vele anderen die zijn gaan studeren. 

Enorme schulden

In mijn huidige werk kom ik vaak studieschulden tegen. Dat zijn dan niet de schulden die ik uit mijn studententijd kende, maar € 60.000 was niets, hoor. 

Ik denk dat veel jongeren niet beseffen dat de schuld toch echt een keer terugbetaald moet worden. Studeren en feestvieren is leuk, maar er is ook nog een leven daarna. Vaak wordt daar niet over nagedacht. Of studies worden niet afgemaakt, er wordt geswitcht, klassen overgedaan. Allemaal redenen waardoor de schuld nog groter wordt. Als jongere lijkt het ook geen probleem, want je hebt nog een heel leven voor je en natuurlijk ga je veel geld verdienen dus wat maakt dat nu uit. Dat betaal je zo terug. 

Wat als je nu ziek wordt of er iets met je gebeurt waardoor je niet eens kunt werken?

Als je jong bent denk je hier niet aan. 

DUO is soms mild

Nu is DUO in bepaalde gevallen mild. Als je bijvoorbeeld autisme, AD(H)D of dergelijke aandoeningen hebt en dit kan aantonen kan een gedeelte alsnog worden omgezet in een gift. Moet je dit natuurlijk wel weer weten en ook weten hoe je de juiste stappen hiervoor moet zetten en dat dit bestaat!

In de meeste gevallen blijf je met de hoge schuld zitten. 

Afbetalen schuld

Als je echter gaat werken en je hebt een enorme studieschuld kun je zomaar € 500 per maand kwijt zijn aan de afbetaling. In het begin van je carrière verdien je nog niet zoveel, dus dat tikt wel aan. 

Als je dan van school afkomt, maar niets kunt vinden of toch niet kan werken door wat voor reden dan ook dan val je in de bijstand (als je geluk hebt).

Dat is niet veel. 

Niet met geld om kunnen gaan

Dan is er juist bij jongeren ook nog vaak het probleem dat ze niet met geld om kunnen gaan. 

Ze hebben dan wel gestudeerd, maar hoe je met geld moet omgaan leren ze je op school niet. 

Dan wil je natuurlijk ook nog het leuke leven blijven voortzetten wat je al had en aangezien je een baan hebt kun je nu nog veel meer (denk je).

Uiteindelijk kom je erachter dat het leven toch best duur is, je salaris niet zo’n vetpot is en die lening van DUO toch wel aantikt. 

Wat ik dan helaas nogal eens zie, is dat er dan achterstanden gaan ontstaan. Achterstanden in de aflossing bij DUO, maar uiteindelijk ook in de huur, gas en water. Uiteindelijk beland je, als je geluk hebt, in de schuldsanering 

Schuldsanering

Zo, top denk jij nu. Dan ben ik van DUO af. Jammer dan. 

Je schulden worden kwijtgescholden als je goed je best hebt gedaan, de enige schuld die blijft staan is DUO. De achterstanden die je hebt in de aflossing worden kwijtgescholden, maar de rest niet. Dan denk je dus schuldenvrij te zijn en dan heb je nog tienduizenden euro’s aan schuld!

Daar kom je met € 50 in de maand als aflossing niet mee weg, hoor. Dat gaat lang duren, want je betaalt hier natuurlijk ook nog eens rente over. Dit terwijl je op dat moment net iemand leuks hebt gezien waar je mee wilt settelen, kinderen krijgen, of een huis wilt kopen. Want tja inmiddels ben je dan toch al wel een jaar of 30. 

Ik zie dit in de praktijk echt zo vaak. Denk dus niet dat jou dat niet gaat overkomen. 

Ben je dus aan het studeren? Leen zo weinig mogelijk. Echt alleen wat je moet hebben om te overleven. De rest verdien je door te werken. Dan ben je niet op je 40e (of nog ouder!)  nog steeds de schuld aan het terugbetalen aan DUO. 

DUO mag dan wel een overheidsinstantie zijn. Vergis je niet, het is een verdienmodel van de overheid waarbij zij zichzelf hebben beschermd dat deze schuld nooit kwijtgescholden mag worden. Ondertussen betaal jij aflossing en rente. Dat wil je toch niet!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

  • Geld is (on) belangrijk

    Geld is (on) belangrijk

    We hebben hier allemaal een mening over en natuurlijk hebben we hierin allemaal ook gelijk. Het is een mening en iedereen mag een andere mening hebben. Het ligt natuurlijk ook...

    Geld is (on) belangrijk

    We hebben hier allemaal een mening over en natuurlijk hebben we hierin allemaal ook gelijk. Het is een mening en iedereen mag een andere mening hebben. Het ligt natuurlijk ook...

1 van 3