Je hebt eindelijk die salarisverhoging waar je zo hard voor hebt gewerkt. Je partner krijgt meer uren of gaat werken en er komt (eindelijk) meer geld binnen. Het moment om jezelf te trakteren op iets leuks, toch? Maar dan komt er een brief van de Belastingdienst. Ze willen geld terug. Wacht, wat?! Hoe kan dat? Je dacht dat alles beter zou worden met een hoger salaris, maar nu moet je opeens toeslagen terugbetalen. Hoe zit dat nu precies?
In deze blog gaan we kijken hoe toeslagen werken, waarom je soms moet terugbetalen als je salaris stijgt, en wat er gebeurt als je studiefinanciering hebt. Geen zorgen, ik hou het luchtig en makkelijk te lezen. Laten we erin duiken!
Welke toeslagen zijn er?
Oké, eerst even de basics. Toeslagen zijn financiële regelingen van de overheid die bedoeld zijn om mensen met lagere inkomens te ondersteunen. Er zijn verschillende soorten toeslagen.:
- Huurtoeslag: voor als je huur relatief hoog is in verhouding tot je inkomen.
- Zorgtoeslag: om de kosten van je zorgverzekering te verlichten.
- Kinderopvangtoeslag: voor ouders die een tegemoetkoming krijgen voor het betalen voor kinderopvang.
- Kindgebonden budget: een extra steuntje in de rug voor gezinnen met kinderen.
Klinkt allemaal fijn, toch? Maar er zit natuurlijk weer een addertje onder het gras: toeslagen zijn inkomensafhankelijk. Hoe meer je verdient, hoe minder toeslag je krijgt. En als je inkomen plotseling stijgt door een salarisverhoging, kan het zijn dat je achteraf te veel toeslag hebt gekregen en dus moet terugbetalen. Dat is vaak waar het misgaat.
Het probleem met het terugbetalen van toeslagen
Stel, je ontvangt elke maand zorgtoeslag en huurtoeslag. Alles gaat goed, maar dan krijg je een salarisverhoging. Hoera! Of toch niet? Plots ontvang je een brief van de Belastingdienst waarin staat dat je een deel van de ontvangen toeslagen moet terugbetalen.
Waarom gebeurt dit?
Toeslagen worden vaak berekend op basis van een schatting van je jaarinkomen. Als je inkomen in de loop van het jaar verandert, bijvoorbeeld door die loonsverhoging, kan het zijn dat je achteraf gezien te veel toeslag hebt gekregen. En ja, helaas wil de Belastingdienst dat geld dan terug.
Hoeveel moet je dan terugbetalen?
Hoeveel je moet terugbetalen, hangt af van hoeveel je inkomen is gestegen. Toeslagen zijn zoals gezegd inkomensafhankelijk, dus een flinke salarisverhoging kan ervoor zorgen dat je minder toeslag krijgt dan eerst gedacht. En in sommige gevallen, als je inkomen boven een bepaalde grens uitkomt, krijg je helemaal geen toeslag meer. Dan moet je de ontvangen toeslag geheel terugstorten. Alles dus en dat kan een flink bedrag zijn. Lekker vervelend, maar zo werkt het systeem.
Tips om terugbetaling te voorkomen
- Houd je inkomen in de gaten: Weet je dat je binnenkort meer gaat verdienen? Geef dat dan meteen door via Mijn Toeslagen. Zo voorkom je dat je later een groot bedrag moet terugbetalen.
- Denk aan bonussen en andere extra's: Vergeet niet om bonussen of andere extra inkomsten mee te nemen in je schatting. Die tellen namelijk ook mee.
- Zet geld opzij: Als je twijfelt of je misschien te veel toeslag ontvangt, zet dan elke maand een deel apart. Mocht je achteraf moeten terugbetalen, dan heb je dat geld alvast klaarstaan en kom je niet voor verrassingen te staan. Sowieso niet verkeerd om een voorziening te hebben voor noodgevallen 😉
- Voorkom financiële stress: Het kan slim zijn om toeslagen te zien als een bonus, niet als een vast onderdeel van je maandelijkse budget. Zo heb je wat meer ademruimte als er toch onverwachte kosten opduiken.
- Stop tijdig je toeslagen als je situatie verandert: Verhuis je terug naar je ouders, waardoor je geen huurtoeslag meer nodig hebt? Of ga je ineens leuk verdienen met een nieuwe bijbaan? Vergeet dan niet om je toeslagen op tijd stop te zetten. Als je toeslag blijft ontvangen terwijl je er eigenlijk geen recht meer op hebt, moet je dat later terugbetalen. En geloof me, daar word je niet blij van.
Hoe zit het als je nog studiefinanciering hebt?
Goed, dat is het toeslagenverhaal. Maar wat nu als je studiefinanciering ontvangt en daarnaast nog werkt? Ook dan moet je even goed opletten. Studiefinanciering is gebaseerd op een paar factoren, waaronder je inkomen. En ja, ook hier geldt een bijverdiengrens. Verdien je meer dan die grens, dan kan het zijn dat je een deel van je studiefinanciering moet terugbetalen.
Gelukkig wordt deze grens elk jaar aangepast, dus zorg dat je altijd op de hoogte bent van de laatste regels. Zo voorkom je dat je in de problemen komt.
Toeslagen voor studenten
Als student heb je misschien recht op huurtoeslag of zorgtoeslag. Dit hangt af van je woonsituatie en inkomen. Als je bijvoorbeeld op kamers woont en een laag inkomen hebt, kun je huurtoeslag aanvragen. Maar let op: zodra je meer gaat verdienen, bijvoorbeeld door een bijbaan of stagevergoeding, kunnen ook hier je toeslagen worden aangepast. Houd het dus goed in de gaten. Vooral omdat je inkomen vaak lager is en terugbetalen dan moeilijker wordt. Een buffer heb je dan vaak ook (nog) niet en waarschijnlijk vind je dan feesten belangrijker dan die brief van de belastingdienst.
En als je besluit weer thuis te gaan wonen en geen huurtoeslag meer nodig hebt, vergeet dan niet om deze op tijd stop te zetten! Anders ontvang je nog steeds huurtoeslag, terwijl je er eigenlijk geen recht meer op hebt. Dat geld moet je dan later weer terugbetalen, en dat is een onnodige soms hele hoge kostenpost.
Toeslagen & salarisverhoging: hoe houd je alles in de hand?
Het kan ingewikkeld lijken, maar met een paar simpele stappen hou je alles overzichtelijk:
- Check regelmatig je toeslagen: Zodra je een salarisverhoging krijgt of je financiële situatie verandert, loont het om even in te loggen op Mijn Toeslagen. Zo voorkom je nare verrassingen achteraf. Overigens is het ook zo dat als je minder krijgt je dit ook aan kunt passen zodat je wellicht meer toeslagen krijgt en je geen gat in je budget hebt of krijgt.
- Pas je toeslagen aan als je inkomen verandert: Wacht niet tot het einde van het jaar, maar pas meteen je gegevens aan zodra je weet dat je inkomen gaat stijgen. Voorkomen is beter dan genezen, toch? Je hebt dan ook meer tijd om het terug te betalen en het terug te betalen bedrag is dan minder groot.
- Stop toeslagen als je situatie verandert: Ga je weer thuis wonen of heb je geen recht meer op een toeslag? Stop deze dan op tijd om te voorkomen dat je later moet terugbetalen.
- Maak gebruik van rekentools: Er zijn online tools waarmee je kunt berekenen hoeveel toeslag je nog krijgt bij een bepaald inkomen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. De belastingdienst zelf heeft ook een hele makkelijke rekentool.
- Werk en studie in balans: Als student kan het lastig zijn om je studie, werk en financiën te balanceren. Zorg dat je altijd weet waar je aan toe bent qua toeslagen en bijverdiengrens, zodat je niet aan het eind van het jaar voor onverwachte kosten komt te staan.
Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker 🤪